moj
mali
svijet
.
Cao.
Ja sam missyB.a kod mene?
sta imaa?

Ju vr hir : 137588
Tenk ju : AgainstMe

20.05.2017.

Kako sam prezivjela raskid nakon 11 godina veze?

Jedan od naslova u jednom domacem magazinu koji je ostavio na mene najjaci utisak ikad.
Ne mogu reci da je tekst los, ali u poredjenju sa tako jednostavnim, a efektnim naslovom, nista ne moze da bude dovoljno jako. Jednostavno naslov je prica za sebe, tuga za sebe, sreca za sebe i veeelikacko razmisljanje za sebe.
Sam naslov dovoljan vam je da osjetite bol. Razarajucu. I da se odjednom saosjecate sa svim ljudima koji su dozivjeli bilo kakav big raskid, iako to mozda niste i vi.
U jednom dijelu tog teksta pise nesto kao 'sjeli smo jedno preko puta drugog, pogledali se i znali - duse su se rastale' i to zaista jeste tako i to zaista treba da osjetite ako zelite kvalitetan raskid.
A dozvolite da vam, sa 95% sigurnosti, objasnim sta je to kvalitetan raskid. Ali tako sto cu izdaleka poceti o obicnom, klasicnom raskidu, pa doci do kvalitetnog dijela njega.

Rodi se negdje neki razlog ili se ni ne rodi, nego se izmisli, pa dodje do raskida. I onda je obicno jednoj strani teze. A ako su se ljudi iskreno voljeli - obe strane pate.
Nevezano za razloge, ko pati, ko ne pati, ko je ostavio, ko nije... nerijetko upadamo nakon raskida u onaj krug ciji izlaz se ne nazire. Pa aj se cujemo, pa aj ostanemo drugovi, pa aj i izadjemo... pa aj mogli bismo pokusati i opet.
U vecini te vecine slucajeva desava se jedna veoma logicna stvar - pomirenjem problem ne nestaje, vec je nerijetko jos i dublji i jaci nego prije raskida. Ali se nerijetko jedni drugome zaklinjemo da ce ovaj put sve da bude super i da smo se promijenili. Pa opet raskid. Pa opet drugovi. Pa opet pomirenje. I tako u nedogled.
I svaki put sve bolnije i inzenzivnije. Bolnija svadja, naizgled intenzivnija ljubav.
Been there, done that.
Svaki moj raskid s O-om je bio bolniji, svadljiviji, ruzniji. Svakim nasim pomirenjem cinilo se da smo sve zeljniji jedno drugog i da se sve vise volimo. I tako do sljedeceg bolnog momenta. I u krug.
A, priznacete, poznajete ljude (ili ste i vi sami ti ljudi) koji su nakon raskida odmah rekli NE i zavrsili zauvijek. Ali to cesto bude sve samo ne zauvijek.
Okej, ne cujete se vi, ne vidjate se, raskinuli ste, sve je to na mjestu... medjutim, neko i nesto vas progoni.
A isto tako je cesto i sa ovima koji su se vrtili u krugu mjesecima i godinama i odlucili jednom da se vise ne moze.
Pa je svaki nas san u stvari san o njemu/njoj i nama. Pa je svaka ulica nasa. Pa je svaka situacija 'joj a da je on/ona tu...', pa je svaka pjesma o tom nekom. Pa je svaki slobodan trenutak o njemu ili o njoj.
Ali ne daj Boze da biste to priznali ni sami sebi, a kamoli toj osobi. Jer ja sam super. Mogu bez tebe. Ne trebas mi. Vidim da si i ti super i da ti ne trebam.
A nerijetko obe strane pate. Ali se prave da je sve kul.

Nedavno sam procitala clanak '40 stvari zbog kojih cete se sigurno kajati...' i jedna od stvari je NISTE REKLI ONOM KOGA VOLITE DA GA VOLITE. Istog dana sam O-u poslala poruku da bih htjela da se vidimo.
I vidjeli smo se. Plakala sam, ljubila sam, pricala sam o svemu sto mi je na dusi. Rekla sam sve sto sam osjecala. Rekla sam koliko sam patila. I da sam ga sanjala skoro svaku noc.
Od tog dana nisam ga sanjala skoro nijednom, ne provjeravam njegov insta profil, ne placem zbog njega, ne zelim ga...
Ne zato sto se tjeram, nego zato sto je stvarno tako.
Sjeli smo jedno preko puta drugog i duse su se rastale. Kao iz clanka koji sam prvi gore spomenula.
I to nije prvi put da mi se to desilo. Moja dusa se vec jednom rastala na isti taj nacin. Placuci.
I samo takav raskid je pravi RAZLAZ. Onda kad duse raskinu, tad ste raskinuli, a ne kad kazete ZBOGOM.
Znam o cemu pricam.
Tek kad vasa dusa raskine sa necijom, bice vam lakse, a do tad se ne zavaravajte. Recite sve ono sto vam je na dusi, jer mozda kad sve to izgovorite glasno, umjesto da to drzite u sebi i da vas tisti jer se pravite da nije tako, mozda tad shvatite da je to u stvari sve glupost i proslost.
I mozda budete plakali sto ste to tek tad rekli glasno i shvatite da ste to mogli puno ranije.
Vasa dusa ce vam biti zahvalna.

P.S. Puno puta sam napisala 'mozda' i 'u vecini slucajeva', jer stvarno postoje razlicite veze i raskidi, ali sam sigurna da je najvise onih koji se uklapaju u ovakav 'sablon', kao sto sam i ja to sama bila.